Restaurant Evald deler sit vand

I Danmark er vi privilegeret – også når det kommer til rent drikkevand, som for mange danskere er en selvfølgelighed i hverdagen. Vores vand er af høj kvalitet, men sådan er det desværre ikke alle steder, hvilket er en af grundene til, at Evald – Brasserie & Café i Silkeborg har valgt at indgå i et velgørende samarbejde med UNICEF, kaldet ”Del Dit Vand”.

Rent vand er liv, udvikling og overlevelse, men i dag lever millioner af børn uden adgang til rent vand. Det resulterer i, at næsten 1000 børn dagligt dør af diarré pga. manglende rent drikkevand og ordentlig sanitet.

Det er ikke ligefrem nogen romantisk fortælling, og historien har endnu ikke en lykkelig slutning, men ved at restauranter som Evald– Brasserie & Café i Silkeborg kobler en velgørende organisation ind i et samarbejde og igennem salget af deres vand hjælper udsatte børn, kommer man et skridt nærmere den rigtige retning, fortæller Heidi Lambertus, kreativ direktør og medejer af Evald.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet har Danmark noget af verdens bedste drikkevand - vand der både er rent og smager godt. I dag udgør grundvandet tæt på 100 procent af den danske drikkevandsforsyning og vand er let tilgængeligt i de fleste danske husstande. Derfor kan det undre nogen, at restauranter og cafeer tager betaling for den vand, de serverer for deres gæster. Men for restauranterne er der mere i det end blot den ene flaske vand pr. bord. Med servering af vandflasken følger også arbejdsopgaver, f.eks. skal vandet serveres af en tjener, flasken skal vaskes op og fyldes igen, og generelt skal vandet, ligesom alt andet, serveres i hyggelige og ordentlige omgivelser, som også kræver ressourcer for restauranten at skabe. Alt dette har indflydelse på gæstens oplevelse på restauranten og er en del af restaurantens prissætning, og derfor betaler gæster 35 kr. for vand ad libitum hos Evald.

”I Silkeborg har vi rigtig dejlig drikkevand direkte fra hanen. Det er vi meget privilegerede over at have og måske lige netop derfor gør det ekstra ondt, når vi hører historier fra ulande om beskidt vand, der gør mennesker, og især børn, syge. Efter vi har startet samarbejdet med UNICEF, sælger vi faktisk endnu mere vand end før! Donationen til UNICEF er derfor blevet større end forventet – og det er vi vildt stolte af!” siger Heidi Lambertus, Evald Brasserie & Café.

Donation giver tilfredse gæster og mere salg
For hver flaske vand, Evald sælger i restauranten, donerer UNICEF 120 liter rent vand til nogle af verdens fattigste børn. Derudover etablerer de brønde og uddeler rent vand og vandrensningsudstyr i fjerntliggende landsbyer, fattige slumkvarterer og i katastrofeområder.

Siden samarbejdet blev etableret, har Evald solgt mere vand, hvilket har øget deres donation til UNICEF. Desuden er der færre kommentarer omkring prissætningen, da mange gæster har stor forståelse for det velgørende projekt, som er nemt at engagere sig i, både fordi det omhandler børn, men også fordi udgangspunktet, vand, er noget som er og betragtes som en selvfølgelighed i vores samfund. Derudover er det også givende for Evalds medarbejdere, at dialogen omkring vand ikke længere er om prissætningen, men derimod den positive historie om årsagerne til prisen som de også kan være stolte af. På den måde er projektet blevet en integreret og naturlig erstatning for den dialog.

Gennem samarbejdet har EVALD også modtaget markedsføringsmateriale fra UNICEF, som kommunikerer direkte til gæsterne gennem små træskilte på vandflaskerne. Derudover bliver de gennem denne kommunikation dagligt mindet om, hvorfor de gør det – og hvor stor en indflydelse en så lille del af deres menukort kan have for en så stor gruppe udsatte og livstruende børn.

Vil du vide mere, kan du læse om projektet her.

Vil du også bidrage, kan du sende en SMS DELVAND til 1900, hvor du for 20 kr. giver ca. 3300 liter vand.